kisah pengasuh yang patut diasuh


assalamualaikum...pembuka bicara....

well for THis saturday.aku cuti...sebagai "pengasuh sementara" ternyata aku merindui kanak2 yang cOmel, baik hati, pemurah n nakal ( padahal degil gile)..dah ah aku masakkan untuk dorg, ajar buat origami..lukis2..ajar bace doa...siap terpaksa berlakon menyayangi diorang well dari 7.30 am til 7pm...mandi, tukar pampers..bancuh susu...bentang toto lagi bagi tido..main lego same2, tgok upin ipin same2....nyanyi lagi tuk dorang...yang dengar cakap tu baguslah... aku nak cakap pasal 2 beradik chinese yang salu buat aku naik angin...

si abang degil n bijak....si adik innocent, comel tapi???? bace yg seterusnya...

boleh mereka cakap aku jahat...

kakak mariam jahat!!!u r fatty......*ouuuch!....aku g cermin skarang......masih slim.!

dalam hati aku....tu jer yang kau pandai, fatty...fatty.n fatty.....aku slim ah..gigit kang! padahal dia yg gemuk.... * tetibe je nak gaduh dengan budak kecik.ahahahah.....

dialog biase aku ngan dua beradik nih "kamu memang suke malawan kan..kat rumah macam ni ke behave kamu dani*..im speaking softly, u wont listen me...nk jugak kena marah2...bangun skunk!!!!..berdiri kat dinding tu bace ABC until akak suruh kamu stop, then u stop!* sambil pegang lengan die....lepas tu ape lagi, meraung ah!huhu.

aku takde pukul budak2 nih.mendera tu...
well......baru aku tahu budak degil tu tak makan dengan kate2 setakat cubit or rotan nih...

one day, aku terlalu marah...then aku tercakap " akak bagi penampar, kamu nak??".....huh dia terdiam..yessh! the word is PENAMPAR!....actually aku sendiri terdiam dalam diam.hahaah..cm tajuk lagu jer...

tak patot aku cakap cmtu....tpi serius...sangat degil.......
adik dia pon, selamber jer die tampar 3 or 4 kali...... now, adik die yg innocent tu pon dah pandai melawan cakap pengasuh... siap pukul pengasuh lagi..

mane die belajar.......??? korang sendiri pon boleh tau.

dua beradik ni mcm transit ah.....pagi dorang g tadika..dalam pukul 12 diorang balik kid centre yg ak jage tu...
yg aku geram, bila dorang balik.ade lah yg menangis...errgh!....memang la aku marah sangat.

kanak2 sangat cepat belajar..n now mereka in the zone of exploring.panjat sane, pijak sini, ape yang dorang tak nak...

kanak2...mcam tu lah... dulu mase kite kecil pon macam tu jugak kan...how cute i am, nakal la jugak. ak masih ingat mak aku cakap, jgn main pisau...tajam!...tpi aku main jugak....

now, bile aku jage kanak-kanak..apetah lagi anak2 orang...aku nampak sorang pegang penyangkut baju pon aku tak kasi!!...betape caring nye aku....haahahah...ye arh, kalau dapat penyangkut baju, confirm dorang lari2 sambil pegang hunger tuh, pastu.....hempuk sana hempuk sini...bising gila.

kanak-kanak ni ade view dorang sendiri...bagi aku, dont terlalu expect more from them... let them learn from surrounding... sambil kite asuh n dont push...diorang akan bosan.ape pun, bear in mind tumbesaran mereka berbeza...development mereka berperingkat.... contoh, umur 4 tahun, badan macam nak 7 tahun.tpi still tak pandai mengenali warna...well nampak je badan besar, development mereka masih baru nak panas...aku ajar kanak2 ni bace doa, then kanak2 bukan beragama islam dengar sekali n mereka lagi cepat tangkap... time makan suare dorang lah yg paling kuat bace doa..blik rumah time makan dengan parent pown dorang bace doa makan...esok nya emak die tnya aku..."anak saya time makan mesti ada bace ayat, saya tak paham"... n after aku explain.baru si mother paham... actually that madam patot berbangga coz anak die cepat belajar n menghafal.itu petanda yang baik....:).isu dia hafal doa, budak2...cam tulah...korang sebut babi depan dorang...confirm dorang ikut jugak.mereka tak memilih..tahu nak redah je..


dulu time kecik pon aku lembab gile, mak aku risau je aku tak cerdik...but now, dah cerdik sikit....setakat sifir dua tu, selamber je aku bace kuat2....

1 darab 2....2
2 darab 2.....6..
3 darab 2......8
4 darab 2......12


* bace sambil tgok buku sifir ..yang korang buat muke annoying depan laptop apesal..?

im clever.!.terima kasih mak n abah sebab menyekolahkan saya samp saya ke universiti...
SKBK, SMKP, KMKN N UITM.....

OKE LA...im done.BYE2

p/s: time sekolah rendah dulu, korang ade buku sifir x??..heheh..

6 comments:

  1. Buku sifir ade je.. ada kat belakang buku nota :D

    banyak ade.. teringat plak zaman skola rendah!
    penah kena denda dulu.. kalau nak masuk kelas kena ujian dulu.. ujian uji darab 7.. :D

    ReplyDelete
  2. hak ah..kt belakang buku..
    mase kecik tak panggil buku nota...
    panggil buku garis satu.ahhahahahah

    mak ai....nak masuk pon kena ujian....bala2.....hahaha...

    ReplyDelete
  3. ade gak.. kene bc 5x stiap sifir kt ckgu br dpt tnda tgn.. xpnh jujur, asek meniru sign cikgu je.. naseb la skrg xtiru sign CI lak.. hahaha

    ReplyDelete
  4. ahahahaah...org pon penah gak wat cmtuh.....klaka koyt..tpi sign yg senang2 je lah....kalo skunk wat jugak..bala...leh kena buang woooo....

    ReplyDelete
  5. dorang ni ke yg disarkastikkan tuh? hahaha
    nice!

    ReplyDelete
  6. @ sarah honey: hahaah..mereka ni lah.hiashh.ade waktu perlu sarcastic nih...kih3

    ReplyDelete